Намалява броят на осиновените деца
Намалява броят на осиновените деца / Дарик Добрич

Само 26 деца от Дома за медико-социални грижи в Добрич са осиновени през тази година, съобщи за Дарик директорът му д-р Евгения Георгиева. За сравнение през 2001-ва, намерилите нов дом и семейство са били 70. Процедурата за осиновяване, която действа от 1 октомври т.г., е тромава, коментира д-р Георгиева. 6 деца, постъпили през 2009-та, са били реинтегрирани в собствените си семейства.

В Дома за медико-социални грижи се отглеждат всички изоставени деца в област Добрич. В момента те са 103, на възраст от 0 до 3 години. 45% са с изключително тежки здравословни проблеми. За децата се грижи персонал от 128 души - лекари, сестри, специалисти, санитари и помощен персонал.
Децата се осиновяват предимно във възрастта, в която са нашите, посочи д-р Георгиева.

"Закриването на подобни институции не може да стане с лека ръка", допълни тя, "за тези деца няма място в България, където да се положи адекватна грижа. Ние ги гледаме така, както в семействата им не биха ги гледали", каза още д-р Георгиева. Тя смята, че домовете в страната ни могат да бъдат закрити, както е в Европейския съюз, но поетапно и след създаването на условия за отглеждане на такива деца.

В Дома за медико-социални грижи в Добрич ще отбележат Коледа с тържество, както всяка година. Посещават ги много тийнейджъри, дарения получават основно от ученици и младежки организации, съобщи д-р Георгиева. Тя благодари на Българския червен кръст, както и на всички фирми и благодетели, които са дарили средства през 2009-та.