Второ РУ на МВР Добрич
Второ РУ на МВР Добрич / Дарик Добрич
Във Второ районно управление назначават нови служители
По-малко престъпления отчитат от Второ РУ на МВР Добрич през 2016 г., съобщи пред Дарик началникът Тихомир Тодоров. Управлението обхваща общините Добричка и Крушари с площ 1750 кв.км и население 30 000 души. Престъпленията регистрирани през м.г. са 284 броя. Най-много са срещу собствеността – 124, от които 100 кражби, има и 4 грабежа. Разкрити са 41 кражби и един грабеж. Забелязва се спад от две-три години в кражбите, най-вече на метали. Това е резултат от вниманието на полицията, затягане на контрола върху пунктовете и занижените изкупни цени, посочи Тодоров. Краде се най-вече имущество, като често предварително е проучено къде ще се продаде. В повечето случаи полицията успява да възстанови вещите. Забелязва се липсата на ценности у младите и има завишение на противообществени прояви на непълнолетни, коментира началникът..
 
Според него е много добра комуникацията между полицейските служители и жителите на селата, както и с кметове и кметски наместници. Той препоръча обаче хората да сигнализират веднага при всяка забелязана нередност или съмнителни непознати, както и да наглеждат къщите на своите съседи, които не живеят постоянно там. Навреме подаденият сигнал дава възможност да се заловят престъпниците, отбеляза той.
 
Във Второ РУ в момента се назначават нови служители за охрана, без полицейски правомощия, съобщи Тодоров. Документи са подали четирима души, които ще започнат работа в администрацията като пазачи, като това ще освободи полицая на този пост да се включи в активната работа на терен. Сред мерките за борба с битовата престъпност е и завишен лимита на служебните автомобили за по-дълги маршрути. Ежедневно следим обстановката и набелязваме мерки, където има нужда, каза началникът.  
 
Той сигнализира за нов вид измами, които зачестяват. Освен по телефона, вече хората биват атакувани и от „майстори“, които предлагат ремонти на покрив или друго по къщата и двора. Характерно е, че те искат агресивно пари в аванс, след което добавят нови услуги, за да вземат още средства. Съветът на полицията е да не се подвеждаме по хора, които ни предлагат услуги по домовете, да проверим легитимността им или поне да извикаме кмета или съсед като свидетел на сделката, което да откаже измамниците.
 
По повод предстоящите избори, в полицията вече е започнала работа, сформирани са групи за наблюдение и реакция. Тодоров каза, че при предишните вотове е имало сигнали за изборни нарушения, като всички са проверени съвместно с прокуратурата.