Най-много калкан у нас се лови по Добруджанското крайбрежие
Най-много калкан у нас се лови по Добруджанското крайбрежие / netinfo

Най-добрите места за улов на калкан са по добруджанското черноморско крайбрежие, съобщи за Дарик радио директорът на регионалната агенция по рибарство и аквакултури Атанас Чолаков. До този момент уловеният калкан по родното крайбрежие е около 20 тона, а общата квота за годината е 50 тона. Над 13 тона калкан са уловени в района на северното Черноморие.

От днес в продължение на два месеца уловът на дънната риба е забранен. Масови проверки ще следят за спазване на забраната, предупреди Чолаков. Глобите за осъществяване на стопански риболов през този период са от 500 до 3 000 лева. Конфискуват се и уредите за риболов, както и плавателните съдове, предупредиха от Регионалната агенция по рибарство и аквакултури. Оттам споделиха, че през този период очакват нашествие от водолази-бракониери на дънната риба. Особено масови са набезите на варненските харпунджии по добруджанското крайбрежие, където изобилства от калкан.

За тази година от агенцията по рибарство и аквакултури са издали 350 разрешителни за стопански риболов. Тези дни започва издаването и на тапии за улов на рапани. Около 150 човека се занимават с тази дейност по нашето Черноморие, уточняват от агенцията.