Над 66 милиона лева са договорени по новите европейски програми в област Добрич
Над 66 милиона лева са договорени по новите европейски програми в област Добрич / Дарик Добрич

Над 66 милиона лева са договорени в Добричка област по новите европейски програми, съобщиха от Областния информационен център. По оперативните програми са сключени договори за над 42 милиона лева, а по Програмата за развитие на селските райони за над 23 милиона. На този етап от договорените суми реално са усвоени 5.6 милиона лева. Очаква се до края на годината сумата да се увеличи, тъй като ще има още приключили процедури по одобрените проекти.

Екипът на Областния информационен център представи процедурите и мерките по европейските програми, които ще бъдат актуални през 2017 година, и от които ще могат да се възползват общините, фирмите от всички сектори (включително рибарство и аквакултури), неправителствения сектор, образователните институции, земеделските стопани, както и жителите на област Добрич.

През идната година по Програмата за развитие на селските райони ще стартират общо 21 мерки. Очаква се земеделските стопани в региона да проявят голям интерес към подмерките "Инвестиции в земеделските стопанства" и "Инвестиции в преработка или маркетинг на селскостопански продукти". Бюджетът по първата подмярка е 25 млн. лева, а безвъзмездната помощ за един проект е 60-80%, като ще се финансират проекти на стойност от 1 250 до 25 000 евро. По втората мярка са заделени общо 166 милиона лева, безвъзмездната помощ е от 40 до 50%, а стойността на проектите трябва да бъде в границите от 30 хиляди до 6 милиона лева. Допустими са инвестиции за купуване и инсталиране на нови машини, модернизиране на сгради, доставяне на съоръжения и оборудване, транспортни средства за превоз на суровини и др.

Очаква се много голям интерес и към подмерките на Програмата за развитие на селските райони, свързани с инвестиции в подобряване на всички видове малка по мащаб инфраструктура. Проектите, чиято стойност трябва да бъде в границите от 200 хиляди до 3 милиона евро, получават 100% безвъзмездно финансиране. Общините в региона вече са се възползвали активно от първия прием по тези мерки. През 2017 година по същата програма ще се приемат и проекти за предотвратяване или възстановяване на щети по горите от пожари и природни бедствия.

По Оперативната програма "Региони в растеж" през следващата година ще стартират пет процедури с общ бюджет 376 500 000 лева. Ще се подкрепят мерки за енергийна ефективност и обновяване на жилищни и административни сгради, както и образователна, културна и социална инфраструктура. По тази оперативна програма  ще започне и процедура за  развитие на туристическите атракции, която е насочена към развитие на обекти от културното наследство от национално и световно значение. Бенефициенти могат да бъдат общините и Министерството на културата. По време на срещата беше посочено, че обектите от национално значение в региона се намират в Балчик, Дуранкулак, Добрич и Каварна.

Представена беше и оперативна програма "Околна среда", която ще разполага с общ бюджет 1 169 000 лева. Допустимите дейности по нея са свързани с подмяна канализационни и водоснабдителни мрежи, реконструкция на пречиствателни станции, на резервоари и помпени станции. По тази програма ще стартира и процедура за подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата Натура 2000.

През 2017 година ще започнат процедури по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Добро управление", "Иновации и конкурентоспособност" и Програмата за морско дело и рибарство. Предстои екипът на ОИЦ да организира поредица от информационни срещи за популяризиране на всички възможности за европейско финансиране.