документи
документи / ThinkStock/Getty Images
Социални, лични и битови проблеми са поставили над 500 граждани по време на редовните приемни на председателя на Общинския съвет в Силистра. Общо девет на брой пък са исканията на граждани, които са били внесени и разгледани на заседание на местния парламент. Това отчете пред журналисти председателят на Общинския съвет в Силистра д-р Мария Димитрова по време на пресконференция, в която участие взеха и един от заместник-председателите - Орлин Николов, и общинският съветник Денислав Димитров, председател на групата на ГЕРБ.

Като много добра определи д-р Димитрова съвместната работа на местния законодателен орган с общинска администрация. През 2018 г., местните парламентаристи са разгледали 187 докладни записки, като 170 са били внесени от кмета на Общината или неговия екип, а останалите от председателя на Общинския съвет и общински съветници. По думите на д-р Димитрова, работата в постоянните комисии също е била на ниво, а кворумът по време на заседания е бил средно 95%.

Един от най-сериозните проблеми пред местния законодателен орган през 2018 г. е свързан с обжалвания на взети решения, предимно наредби. „Нашите наредби, които се обжалват, са основно заради това, че преди 2007 г. не е съществувало изискване те да бъдат публикувани в сайта на Общината или на Общинския съвет. Някой го вижда след толкова години и решава да обжалва дадена наредба от 2003 г. примерно. През миналата година по тази схема паднаха 5 наредби, но ние приехме нови и сме въвели ред“, посочи д-р Димитрова..

През новата 2019 г. всички решения на Местния законодателен орган ще бъдат изпращани и в Регионалната библиотека, където също ще бъдат достъпни за всички желаещи да се запознаят с тях.