Над 350 добричлии се включиха в "Маратон на четенето", организиран от Регионалната библиотека
Над 350 добричлии се включиха в "Маратон на четенето", организиран от Регионалната библиотека / РБ "Дора Габе" - Добрич
Над 350 добричлии, сред които деца от детските градини , ученици и граждани се включиха в тазгодишното издание на традиционния „Маратон на четенето”, информираха от Регионална библиотека „Дора Габе”.
 
Тази година библиотеката посвети събитието на 90-годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков.

По традиция директорът на библиотеката Невяна Христова отличи и връчи награди на най-активните читатели на библиотеката за 2018 г.  „Читател на годината” до 14 г. е Калина Мирославова Савова на 7 г., „Читател на годината” над 14 г. е Атанас Стоянов Георгиев на 76 г. За „Най-четящ клас” бе отличен IIг клас на СУ „П.Р.Славейков”, с класен р-л Яна Вълкова, а най-активен партньор бе СУ „Св. Кл. Охридски” с директор Валентина Борисова.
 
Старт на маратона даде поетесата Петранка Божкова, която прочете част от разказа на Йордан Радичков „Грозната жена”.  

Деца от ДГ №18 „Дора Габе” продължиха маратона с драматизация на приказката „Работна Мецана” по Леда Милева. В празничния ден ученици от IIIг клас на СУ „Д. Талев” с кл. р-л Кр. Хинева бяха подготвили кукли с хвъркатите герои от една от най-обичаните детски книжки на Йордан Радичков „Ние, врабчетата”, текстове от която споделиха с публиката.
 
Маратонът завърши с виртуално включване от град Варна на учениците от IIв и г клас на СУ „Св. Кл. Охридски” с преподавател Руска Симеонова, които четоха текстове от „Ние, врабчетата”.