Дефиле и концерт на талантите за 24 май в Силистра
Дефиле и концерт на талантите за 24 май в Силистра / dariknews
Кулминацията на тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Силистра ще е  празничното шествие, което ще се състои от 10.00 ч. на площад „Свобода“. В него ще се включат около 3000 ученици, педагогически и културни дейци от институциите в община Силистра. Веднага след издигането на българския флаг и  знамето на ЕС, участниците в тържествата ще запеят заедно химна на Светите братя Кирил и Методий - ”Върви,народе възродени”.

През учебната 2017/2018 година в община Силистра се обучават, възпитават и социализират 1300 деца в 9 детски градини,  3300 ученици от І до ХІІ клас в 11 общински училища. За първа година стартира обучението в VІІІ клас в единственото в общината Обединено училище в с. Професор Иширково.  980 ученици от VІІІ до ХІІ клас придобиват общообразователна и професионална подготовка в 5 държавни училища, където още 500 ученици се обучават в задочна форма. В общинската образователна система са включени 3 центъра за подкрепа за личностно развитие.

В празничният ден представителни групи от всички училища в общината  и културни институции ще дефилират на централния градски площад, представяйки постиженията си през учабната година.

Празникът  ще завърши с голямо площадно хоро и изпълнения на Градски духов оркестър- Силистра, в Дунавския парк.