На мегдана в Албена
На мегдана в Албена / netinfo
Четвъртият международен фестивал на любителското фолклорното изкуство „Морско надиграване и надпяване – На мегдана в Албена“ ще започне на 1-ви септември. Официалното откриване ще се състои от 18:30 часа с фолклорна програма на лятната сцена, на поляната до х-л „Добруджа“.

Изключителна атракция ще бъде кукерската група при НЧ “Изгрев 1958“ с. Джинот, която е с дългогодишни традиции - създадена е преди повече от 50 г. Костюмите са автентични, изработени от сръчните ръце на местни майстори.

Грил майстори показаха умения в кулинарно шоу в Албена

Всяка вечер до 5-ти септември от 18:30 часа, гостите на „Албена“ ще могат да се радват на богатата музикално - танцова програма на над 20-те групи. Туристите ще могат да се потопят в магията на българския фолклор от различни области, да видят уникално ревю на български носии и костюми „Българска шевица“, да чуят звука на Родопа планина с изпълненията на „Големите гайди“ и единадесет певици от Фолклорен състав „Надежда Хвойнева“ - Асеновград.

Чуждестранните участници Bi – Communal Music and Folk Dance Assoctation „ Cyprus” от Кипър и ФФ „Фаворити“ от Румъния ще покажат особеностите на своя фолклор и какво ги прави уникални. Самостоятелни концерти ще изнесат фолклорните изпълнители: Любомир Петов, Здравко Мандаджиев и Ивелина Колева. 
           
Ивелина Колева е родена в Добрич. От малка е закърмена с народната песен. Като дете е била в „Център за работа с деца“, където изучава българския фолклор. След това завършва средното си образование в Добрич, в музикална паралелка, с профил народно пеене. Висшето ѝ образование не е музикално. Завършва магистратура „Социална администрация в публичния сектор“, като през периода на обучението си продължава да се занимава с музика. През годините е работила с няколко оркестъра, явявала се е по конкурси още от ученическите си години. Освен в България, изпълнителката е пяла няколко години в Швейцария. Първата й голяма самостоятелна изява е през 2009 година, на фестивала „Пирин Фолк“. През 2014 г. издава дебютния си албум „С мерак, любов и песен“, който съдържа 13 песни.