Хелън Келър
Хелън Келър / aarp.org
На 27 юни е Международен ден на сляпо-глухите. Датата се свързва с рождението на видната американска писателка и общественичка - Хелън Келър /27 юни 1880 - 1 юни 1968 г./. Тя е първият глух и сляп човек, получил бакалавърска степен в изкуствата. Историята за това как нейната учителка Ан Съливън успява да разбие изолираността на това малко момиченце, породена от липсата на езиков контакт, и му помага да се развие, учейки го да комуникира, става световноизвестна, чрез многобройните драматизации в театъра и филмовата продукция. Като един плодовит автор, Хелън Келър пътува много и бива подкрепена в усилията си срещу войната. Тя се бори за каузи като правото на жените да гласуват, правата на работниците, социализма и други.

Днес ще се проведе годишното отчетно събрание на териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич - в клуб „Детелина“. Ще се направи равносметка на изминалата година и ще се планират бъдещите дейности. От сдружението отправят благодарности за партньорство към Община град Добрич, Лайънс клуб, Дирекция „Социално подпомагане“, Български червен кръст, Народно читалище „Йордан Йовков“.
 
По повод Международния ден, Управителният съвет на организацията пожелава на членовете й здраве, борбен дух и неувяхващ ентусиазъм! "Това не е празник, а възможност да се припомни пред обществеността за съществуването на тази уязвима социална група. Хората с двойно сензорно увреждане имат право на достойно живеене като всички останали. Подавайте ни вашата приятелска десница, за да вървим заедно в тези трудни времена!", пише в писмото.

На днешния ден, събрание по случай рождения си ден правят и Сдружение "ХобиСклуб" - в 12.00 часа.