Среща в община Добрич
Среща в община Добрич / Дарик Добрич
Апел да спазват законите отправиха към протестиращите в Добрич кметът на Добрич Йордан Йорданов и директорът на ОД на МВР-Добрич ст. комисар Никола Панчев. Това стана след среща в общината, в която се включиха представители на МВР, на общинската администрация и на представените в Общинския съвет политически партии.

Повод за изявленията стана гражданското неподчинение в понеделник вечерта и блокирането на изхода към Варна. Тогава по думите на Панчев са били съставени актове на 13 от протестиращите.

Добричлии отново излязоха на площада да протестират срещу властта и системата

Кметът Йорданов заяви, че всеки е свободен да протестира, но е нужно да се осигури опазването на обществения ред и да не се допускат провокации и вандалски прояви. Той припомни, че по закон за всеки протест в общината се подава заявление с искане за протестни действия 24 или 48 часа преди самия протест. В заявлението се уточнява мястото, датата и ако има маршрут за шествие. Ако такова уведомление липсва, протестът се счита за незаконен.

От друга страна се разбра, че част от протестиращите са се разграничили от останалите. В понеделник в общината е било подадено уведомление за протести от 18 часа пред високото тяло в центъра. Вчера обаче вносителите са оттеглили документа, с обяснението че се разграничават от други протестиращи заради блокирането на пътя, което е нерегламентирано действие.

На практика за вчерашния протест в центъра уведомление не е имало. По думите на ст. комисар Панчев, обаче не е допуснато нарушение на обществения ред.

Пореден протест срещу скъпото гориво – коли зареждаха бензин за жълти стотинки

За тази вечер също няма заявление за протест. Нарушителите на Закона за събранията, митингите и манифестациите подлежат на глоба от 50 до 300 лева, посочи шефът на полицията.

Никола Панчев заяви, че до момента полицията не е използвала сила и помощни средства срещу протестиращите. Той обаче апелира към тях да не провокират полицейските служители и други граждани, които не протестират и свободно се движат в града.

В общината са получени нови уведомления за протести. Те ще бъдат в четвъртък - 15 ноември от 18.30 часа на „гонките” до Рилските блокове и от 20 часа пред общината. В неделя - 18 ноември, протестът ще бъде на същите места от 12:00 и от 13.30 часа.