МОСВ загради достъпа с автомобили до плажа Болата, местните хора негодуват
МОСВ загради достъпа с автомобили до плажа Болата, местните хора негодуват / Дарик Добрич

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е разпоредило да се ограничи достъпа на автомобили до плажа в залива Болата в община Каварна, съобщи за Дарик кметът на близкото село Българево Георги Георгиев. За забраната за достъп кметът научил от местни хора, които установили, че пътят е преграден с бетонови блокове. Той посетил мястото, за да научи, че фирма-изпълнител е наета от МОСВ да премахне опасна постройка в района и да прегради пътя не временно, а за постоянно.

За това решение на министерството нямаме известие нито в Община Каварна, нито в кметство Българево, каза Георгиев. Снощи в селото е проведено събрание, на което е пристигнала и кметът на Каварна Нина Ставрева. Взето е решение да се търси комуникация с министерството, да се изиска среща на място с министъра или зам.-министър, за да се намери отговор защо е забранен достъпа до плажа и докога това ще остане така. Местните хора и рибари от региона са готови на протести, включително да затварят пътя до Калиакра всеки ден.

„Как е възможно без да сме уведомени да се правят такива неща в нашата община, и то точно в началото на летния сезон?", пита реторично кметът. Той посочи, че за жителите на селото Болата е единственият плаж, който могат да ползват лятото и сега те са ощетени. Освен това посетителите спомагат развитието на селския туризъм. Георгиев призна, че от няколко години се оформя сериозен проблем в залива с паркирането, защото мястото става все по-популярно и идват хора от цялата страна, даже и румънци. Той се надява, че в диалога с властта ще се намери решението за достъпа с коли занапред. Сега може на плажа да се слезе единствено пеша, като най-близо коли могат да спрат на около 1.5 - 2 километра.

Местността Болата е част от защитена зона - природен резерват, посочи Георгиев, като плажът не фигурира в списъка на плажните зони в България. По документи, заливът се стопанисва от МОСВ, Министерството на регионалното развитие и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура", заради съществувалата преди години лодкостоянка, която сега не е действаща.