Младежи от Добрич участват в международен проект за преодоляване на младежката безработица
Младежи от Добрич участват в международен проект за преодоляване на младежката безработица / netinfo

Международен Институт по Мениджмънт – Добрич стартира нов проект,  съфинансиран от Европейския съюз по програма „Младежта в действие”. Проектът „Култура за устойчиво човешко развитие: преодоляване на безработицата сред младите хора чрез обществено-културни проекти“ ще се реализира в рамките на една година и цели да насърчи участието на младежи в културни инициативи и да изгради потенциал у младежките работници и младежките лидери за оптимизиране на обществено-културните прояви при овладяване на младежката безработица, както и да популяризира социалната интеграция и иновации, равнопоставеността на двата пола и да допринесе за устойчиво човешко развитие в европейските и африканските общества.

Участие ще вземат неправителствени организации от три страни-партньори от Европа – България, Хърватия и Италия, както  и от три африкански държави – Южна Африка, Ботсвана и Танзания.

В проекта е заложено участието на 30 млади хора и 13 младежки работници от шестте страни-партньори, които ще бъдат пряко включени в обучения и два пилотни културни проекта. Освен тях, още 42 младежи и 23 младежки работници ще участват пряко в местни обучения.

Сред  основните дейности на проекта са семинар в Йоханесбург, Южна Африка, който ще се проведе през месец  ноември 2013 г. на тема „Преодоляване  на безработицата сред младите хора чрез младежки културни проекти“, както и младежка академия във Варна и Добрич, която ще се състои през лятото на 2014 г. и ще бъде насочена към развитие уменията за планиране и изпълнение на културни проекти, ръководени от младежи с участието на местната общност. Планирано е и създаването на Център за подпомагане на доброволци в Африка, който да подкрепи млади хора в търсенето на възможности за участие в доброволчески проекти в Африка.