Министър Греков: В Добруджанския институт ще има обучителен център
Министър Греков: В Добруджанския институт ще има обучителен център / Областна управа - Добрич

Предстои в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево да бъде разкрит Обучителен център за студенти и ученици, съобщи в Добрич министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. „Искаме да направим тук един център за практическо обучение, свързан с аграрните и техническите университети. Това е отдавна замислено и съвсем скоро ще го направим”, заяви министърът. Центърът ще бъде създаден заедно с Добруджанския земеделски институт. Целта е да се разшири дейността на института и научните му кадри да се използват по-пряко за обучението на студентите, отбеляза проф. Греков.

Никой не е говорил за закриване на земеделски институти и нямаме такова намерение, каза още министърът на земеделието. Той коментира темата във връзка с отвореното писмо на учени от Селскостопанска академия, които се оплакаха от намаления бюджет на институцията и замислената реформа в сектора. „Страна без наука е загубена, ние няма да бъдем доматена република. Напротив ще издигаме ролята на науката, но ни се иска тя да се преструктурира, да бъде в полза на младите хора и на земеделието”, отбеляза министърът. Намерението по думите му е да се работи заедно с научните звена, за да могат техните знания и опит да бъдат в полза на практиката.

Министърът на земеделието посети изложението "Борса за семена и посадъчен материал".„Добрич е производителен район, изложението, което се прави тук от дълго време е с традиции и за нас е важно да го уважим”, посочи Греков, който беше придружен от двама свои заместници.