/ ThinkStock/Getty Images
Международен колеж-Добрич започва работа по проект CULINART, заедно с партньори от Испания, Франция, Италия, Португалия и Турция. Проектът има за цел да повиши качеството на професионалното образование и обучение в областта на кулинарните изкуства.
 
Преглед на актуалните програми за обучение в областта на кулинарията показва, че в европейски мащаб най-често предлаганата квалификация е по професия „готвач“, която обаче е поставена сравнително ниско в нивата на Европейската и националните квалификационни рамки, посочват от колежа.

Готвачи от Румъния се учиха да приготвят български ястия във ВУМ

От друга страна, има нарастваща тендеция към търсенето на т.нар приложни специалисти, каквито се счита, че са шеф-готвачите, които освен основните компетенции, с които разполагат кухненските работници, трябва да демонстрират и още множество специфични знания и умения за управление на процесите в кухнята и ресторанта.
 
Сега в Европа има единици програми, които подготвят такива кадри за кулинарния бизнес, като често те също не съответстват на високото ниво на квалификация, което реално притежават шеф-готвачите. Масово схващане е, че до такива високи позиции не се стига чрез учене, а чрез дълги години работа в кухнята, за да се добият всички необходими знания и умения.
 
Проектът ще предложи изцяло нова възможност за учене, която отчита придобитите компетенции до момента и ги надгражда, вкл. и чрез обучение в процеса на работа, до най-високите нива на престижната професия „шеф-готвач.