МБАЛ-Добрич е стабилна финансово
МБАЛ-Добрич е стабилна финансово / Дарик Добрич

МБАЛ-Добрич е в добро финансово състояние и не очаква трусове, заяви пред Дарик управителят на здравното заведение д-р Красимир Николов по повод на появили се информации за фалит на болници в страната. Д-р Николов посочи, че лечебницата няма просрочени задължения към фирмите - доставчици на лекарства и консумативи, а заплатите се изплащат редовно.

Възникват затруднения единствено със забавянето на изплащането на надлимитните дейности. Това са разходите за болнични дейности, които надхвърлят договорените със здравната каса средства за съответния месец. В МБАЛ-Добрич не са постъпвали средства за надлимитни дейности за месеците април и май. Това създава проблем, тъй като договорените със РЗОК лимити понякога се надхвърлят с 20-30%, поясни д-р Николов. Забавянето нарушава ритъма на изплащане на допълнителните възнаграждения на персонала за постигнати финансови резултати.

Въпреки това, за сега сериозни финансови сътресения в болницата няма, заяви управителят. Той коментира и твърденията, че парите за болниците ще свършат през септември. „Миналата година за последните три месеца също нямаше средства, но все пак такива се намериха. Най-вероятно ще се направи корекция на бюджета на здравната касата и ще се намерят пари, няма как да оставят здравеопазването без пари, което и правителство да дойде”, каза д-р Николов.