Малолетна майка роди здраво бебе в Добрич
Малолетна майка роди здраво бебе в Добрич / Дарик Добрич

13-годишно момиче е родило в добричката Многопрофилна болница, научи Дарик радио. Майката се казва Галина Борисова Радева и е от ромски произход. Бебето е здраво, от мъжки пол, тежи 3,100 кг и вече суче от майка си, информира шефът на Неонатологичното отделение д-р Снежана Александрова. Майката е от село Овчарово, община Добричка. Засега в отделението няма данни за бащата, той би трябвало да припознае детето в отдел ГРАО на общината, каза още д-р Александрова.

От "Акушеро-гинекологично и родилно отделение" подават сигнал на Първо районно полицейско управление за родилки под 14 години, когато те нямат документ за самоличност или са без придружител, информира неговият началник д-р Трифон Йорданов. В случая младата майка е била с акт за раждане и придружаващ я родител, посочи той.

Веселин Вичев от Районна прокуратура Добрич коментира, че според член 151 от Наказателния кодекс съвкуплението с лице, ненавършило 14 години, се счита за тежко умишлено престъпление от раздел "Разврат" и извършителят може да бъде наказан с от 2 до 6 години лишаване от свобода. Той информира, че прокуратурата е повдигала обвинения за такива нарушения, но няма спомен за дело, завършило с осъдителна присъда в добрички съд. Причините са, че при такива случаи, основно с лица от ромски произход, момичето посочва, че не е признало на бащата, че е под 14 години, а той твърди в съда, че не е знаел, че е малолетна и така избягва отговорността.