Летните вируси през тази година са повече от миналата
Летните вируси през тази година са повече от миналата / DarikNews.bg, архив

Летните вируси тази година са повече от миналата, отчитат специалисти. По думите на акад. Ангел Гълъбов, председателя на Българското микробиологично дружество, президент на Балканското дружество по микробиология и заместник-председател на Българската национална академия по медицина, няма ясна причина за ръста на заболелите от летни вируси.

Според него добрата хигиена е единственият начин за предпазване от ентеровирусните инфекции.

Друга добра мярка е да се внимава за качеството на храната, особено по курортите, както и да се избягват контактите със заразени хора.

Ентеровирусите са над 100 вида, като най-честият причинител на инфекциите са мръсните ръце. Предават се чрез устата.

В 80% от случаите преносителите на вируса нямат клинични прояви и са източници на зараза, обясни акад. Гълъбов: "Тези инфекции са единствените, които циркулират у нас. При тези вируси изменчивостта е уникална. Поради разнообразието на частиците един и същи вирус причинява различни клинични картини. Те са главният източник на разпространение на инфекцията. Като добавим и необичайно високата заразност - ако някой е заразен в семейството, може да се счита, че всички са заразени".

По думите на акад. Гълъбов, противовирусните препарати на българския пазар не са ефикасни срещу ентеровирусните инфекции. В момента се изработва специална химиотерапия за лечението на този вид вируси: "Поради голямата изменчивост и разнообразна популация, се получава лекарствена устойчивост към всяко приложено вещество".

Летният вирус се развива в тънките черва, като най-честите симптоми са обезводняване, повръщане, чревни инфекции и температура.

Според специалистите след прекарването на ентеровирусна инфекция имунната система се повишава.