Лекарите в Добрич подкрепят министър Москов
Лекарите в Добрич подкрепят министър Москов / Дарик Добрич

В Добрич и областта няма заведени дела за насилие над лекари, съобщиха за Дарик от Окръжна прокуратура. В последните години има няколко случая на агресия спрямо екипи на ЦСМП – Добрич, но не са регистрирани тежки случаи с наранявания, заяви и  д-р Огнян Господинов – директор на центъра. Той разказа, че е имало случаи на ударен шофьор, съборена лекарка в калта и вербална агресия, като проблемите винаги са били с пациенти от ромската общност.

Служителите на ЦСМП-Добрич подкрепят изцяло усилията на министър Москов в стремежа му да сложи край на проявите на насилие спрямо медицинските екипи, заяви още д-р Господинов. Той информира, че лекарската синдикална организация към „Подкрепа” е организирала подписка в защита на министъра,  която е изпратена в здравното министерство. Линейките в Добрич имат на предните си стъкла обозначителни листи, в които е написано, че служителите подкрепят министъра на здравеопазването в опитите му да гарантира сигурността на медицинските екипи.

В Добрич работят 4 екипа на спешната медицинска помощ и един транспортен, а във филиалите – Балчик, Каварна, Тервел, Ген.Тошево и Шабла също има по един екип, информира д-р Огнян Господинов. Той сподели, че  затруднение има през летния сезон, когато населението нараства значително заради притока на туристи, особено в община Балчик, където има нужда от още един екип.

Съгласно стандартите до 1 мин. от приемането и обработването на сигнала, той се предава на спешните екипи и те трябва да тръгнат към подадения адрес, а до 20 мин. е времето, необходимо за придвижване до адреса, припомни още д-р Господинов. Той сподели, чев рамките на година в ЦСМП – Добрич се получават обикновено само по няколко жалби. Най-често те са свързани с недостатъчно добро отношение на медиците към пациентите, забавяне на адрес и др.

Щатните места за лекари във филиала в Добрич са 18, от които 10 са незаети.  Слабият интерес е продиктуван от  ниското заплащане, големия стрес и напрежение, неизвестността и честото насилие над медицинските екипи, коментира  директорът на Спешната помощ. Средната брутна  работна заплата в сектора  е около 720 лв., а максималната основна заплата е около 980 лв.

До края на седмицата ще се проведе среща между ръководствата на ЦСМП  и ОД на МВР в Добрич за координиране на съвместни действия по между им, съобщи още д-р Огнян Господинов.