Кръгла маса, посветена на здравословния живот, се проведе в СОУ Д.Талев по международен проект
Кръгла маса, посветена на здравословния живот, се проведе в СОУ Д.Талев по международен проект / netinfo

Кръгла маса по проект „G.A.M.E.S.” на програма Еразъм + се проведе в СОУ „Димитър Талев”. Училището е главен координатор по проект GAMES – " Gamesalwaysmakeeveryonesupportive "  и си партнира с училища от Италия, Словакия, Полша и Литва. На събитието се осъществи и видео връзка с партньорите, информираха от школото.

Проектът е обмислен да интегрира заниманията със спорт в училище с активни спортни и туристически игри сред природата. Неговата цел бе да постави началото на промяна и подобряване на здравния статус на учениците, чрез повишаване нивото на знания за ползите от активен здравословен живот, правилно хранене и мотивацията за активно здравословно поведение.

В рамките на две години на децата са били осигурени възможности за двигателна активност, много упражнения и игри, отчитат от училището. Чрез мобилностите учениците са опознали европейските начини за образоване, обменили са опит и знания. Младежите от страните партньори са проучили и интервюирали по-възрастни хора и са събрали информация за традиционни игри и спортове.  Те  са участвали в игри по ориентиране, обучение по народни танци и хип-хоп, зумба, обучение по прилагане на първа помощ, водна аеробика, колективни игри – волейбол, футбол, флорбол, лека атлетика и екстремни спортове. През двегодишния период на реализиране на проекта в него са се включили ученици, учители и родители от Италия, Словакия, Литва и Полша.

През двете проектни години са били осъществени пет мобилности. В рамките на заключителната среща в литовския град Висагинас, са били обобщени и представени всички постигнати резултати – два интелектуални продукта (книга „Localtraditionalgames”, списание „OurEuropeanheroes”), спортни екипи, фитнес уреди, училищна телевизия, брошура за здравословното хранене, образователни филми за различни спортове, презентации, плакати и множество рекламни материали с логото на проекта, които са били разпространени сред обществеността в партньорските страни.