Група Миелочин
Група Миелочин / netinfo
Откритата сцена край морето в Двореца край Балчик ще бъде домакин тази вечер на концерта на етно групата „Миелочин“ от Испания. Началото е от 20 часа, входът е свободен.
 
Концертът е последната изява от голямото източноевропейското турне на наварската група. Преди България музикантите участваха в четири международни фестивала в Унгария. 
 
Уникалното в музиката на „Миелочин“ е съчетанието на баска национална идентичност от Северна Навара и кастилската (испанска) идентичност от Южна Навара – музика, в която се срещат две култури и два езика: испански и баски.

Открита сцена Двореца
Открита сцена Двореца /Дарик Добрич
      

Програмата на концерта включва основно композиции от последния диск на „Миелочин“, посветен на известния етно музиколог Алън Ломакс - един от пионерите на звукозаписа в света. Той е записал уникалната традиционна музикална култура на Навара, която  въпреки изолацията на тоталитарния режим в Испания е успяла да се съхрани във времето. Интересен факт е, че Алън Ломакс посещава и България, където също записва българска народна музика.
 
Етно групта „Миелочин“ е създадена преди 15 години в Навара, Испания. Записала е четири музикални албума и е имала много фестивални участия и концерти в Европа - Швеция, Испания, Франция, Португалия и др.  В Балчик ще се представи във формат трио: Иниго Агери , Исмаел Ягуе и Салва Тарасона.