Коледният базар е неуспешен, твърдят търговци
Коледният базар е неуспешен, твърдят търговци / Валентина Добринчева, Дарик Добрич

Затварят коледния базар в Добрич, който работи от 7 декември 2009-та. Тази година той бе изграден от нов тип на различно място. Търговците бяха настанени в 9 дървени къщички, за които общината отдели 20 000 лева с решение на Комисията по туризъм.

В края на своя едномесечен престой, наемателите не са доволни от финансовите резултати, показа репортерска проверка на Дарик. Продавачите се оплакват, че приключват участието си на загуба. Те смятат, че мястото на базара за Коледа и Нова година въобще не е площад "Демокрация", където бяха издигнати къщичките. "Търговията тук не върви", признават наематели, които се включват в инициативата за поредна година. "Мястото ни е отново на площад "Свобода", където бяхме и досега", споделят те.

В подкрепа на техните думи говори и фактът, че някои от къщичките затвориха още в първите дни на базара, много преди празничните дни. Сред тях бяха такива за продажба на оригинални стъклени играчки за елха, сушени плодове и сладкиши. До последно останаха отворени само две-три къщички, където се предлагаше греяно вино, кебапчета и кюфтета. Още преди празниците, наемателите се опитваха да съживят търговията с промоции и поставяне на маси, но безуспешно.

Днес спира да се движи и коледното влакче, организирано от община Добрич.