КНСБ: Преобразуването на училищата се извършва на тъмно
КНСБ: Преобразуването на училищата се извършва на тъмно / netinfo
Предложения за сливането на две училища в Добрич – „Н.Й.Вапцаров” и „Бачо Киро” и преобразуването на у-ще "Хан Аспарух" от основно в начално ще разгледа днес Постоянната комисия по наука и образование към Общинския съвет. Докладната записка е на зам.кмета по образование Камелия Койчева и ще бъде обсъдена на сесията на местния парламент на 25 март.

В ефира на Дарик председателят на КНСБ в Добрич Гинка Василева заяви, че тези решения се вземат на тъмно, без дебат и без участието на социалните партньори. Синдикалистката смята, че преструктурирането на учебните заведения е прибързано. По-добре е първо да се видят резултатите от въвеждането на делегираните бюджети и промените да се направят през следващата учебна година, заяви Василева.

Според нея в момента липсват анализи и проучвания в съответните квартали, които да гарантират стабилизиране на училищата „Н.Й. Вапцаров” и „Хан Аспарух” след преструктурирането. „Кой ще си запише детето в начално училище, като знае, че това е само за четири години и после трябва да го мести?”- пита Василева.

Кметът на Добрич и общинската администрация показват пренебрежение към социалния диалог и не работят за постигане на консенсус по такива отговорни и важни за общината решения, смята Гинка Василева. Причината е, че групата на партия „ГЕРБ” има мнозинство в Общинския съвет и решенията се вземат от нея без задълбочено обсъждане и дискусия между синдикати, работодатели и кметство.

Колективите на трите училища са изненадани и притеснени от предстоящото преобразуване и липсата на дебат по него. Днес те ще представят свое становище пред членовете на комисията, допълни Гинка Василева.