Кметът на Добрич: Депото за отпадъци не е опасно за жителите на Стожер
Кметът на Добрич: Депото за отпадъци не е опасно за жителите на Стожер / netinfo

„ Изграждането на новото депо за отпадъци по никакъв начин не би навредило на жителите на с. Стожер” – заяви в ефира на Дарик радио кметът на Добрич Детелина Николова. Кметът коментира нежеланието на местните хора да приемат депото в близост до селото в качеството си на председател на Сдружението за управление на отпадъците на територията на област Добрич. В сдружението влизат осем общини от Добричка област и община Никола Козлево от Шуменска област.

На 26 септември пред жителите на Стожер ще бъде представена оценката за въздействие върху околната среда на бъдещото депо. Подобна инвестиция ще коства около 14 млн. евро. За изграждането му ще се използват 218 дка от държавния поземлен фонд, разположени на 2,8 км от с. Стожер. Предвижда се в новото депо да се рециклират между 30 и 75 тона отпадъци на месец. Много малка част от боклуците ще се преработва на място.

„На този етап цената за изграждане на завод за преработка на отпадъци на територията на Добричка област е непосилна” - категорична бе Детелина Николова. Според нея подобна цена би се отразила драстично върху такса смет на населението.

В 22 региона в страната все още не са изградени депа за твърди битови отпадъци. Един от тях е регион Добрич. На 16 юли 2009 година изтича крайният рок за закриване на откритите депа за отпадъци. Ако този срок не бъде спазен, държавата ни ще понесе големи санкции от ЕС, предупреди кметът на Добрич.
„Новото депо ще реши проблемите на всички добруджанци” – заяви още Детелина Николова и припомни, че с. Стожер е избрано сред 32 предложени площадки от цялата област.

Междувременно на днешната сесия на Общинския съвет на община Добричка жителите на Стожер внесоха протестна декларация срещу изграждането на депото. Те настояват за допълнителни проучвания на почвите и водите около селото, направени от независими специалисти.