Кметството в Балчик очаква проекти за нови типови тераси по крайбрежната алея
Кметството в Балчик очаква проекти за нови типови тераси по крайбрежната алея / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Продължава премахването на повече от 10 тераси по крайбрежната алея в Балчик, обявени за незаконни от РДНСК, съобщи кметът Николай Ангелов. Общината няма да заделя средства за проекти, затова очакваме такива да ни предложат собствениците на заведенията и хотелите, като един вид дарение за кметството", заяви Ангелов.

Проектите, които трябва да бъдат типови, трябва да се одобрят от главния архитект на Балчик. След това кметството ще премине към издаване на строителни разрешения за тераси, които ще бъдат на името на общината. После ще се обявят процедури или конкурс за отдаване под наем на парцелите, заедно със строителните разрешения.

Новите тераси към заведенията ще бъдат почти еднакви като конструкция и трябва да отговарят на всички условия за такъв проект, включително за безопасност на съоръжението.

Очаквам през новия туристическия сезон да има около 5% ръст на туристите в общината, каза още кметът на Балчик. Прогнозите са по-скромни от миналото лято, когато бе реализиран 12-процентен скок в броя на летовниците спрямо 2010 година. Миналата година в кметството са били реализирани малко под 2 милиона нощувки, като основният дял е на курорта Албена. Оттам за новия сезон също предвиждат ръст, балчишките хотели също вече имали резервации за лятото.