Като балансиран и изпълним определи проектобюджета на община Добричка за 2016 г. зам.-кметът Дико Иванов
Като балансиран и изпълним определи проектобюджета на община Добричка за 2016 г. зам.-кметът Дико Иванов / Дарик Добрич

Като напълно балансиран определи проектобюджета на община Добричка за 2016 г. заместник-кметът по финансово-стопанските дейности на общината Дико Иванов пред Дарик радио. „Всички наши действия в предходни мандати, особено през 2015 г. са били подчинени на основната стратегическа цел, поставена в програмата за развитие на общината – финансова устойчива и стабилност. Мисля, че проектобюджетът за 2016 г. онагледява всичките ни действия до момента, той е напълно балансиран и ще бъде успешно изпълнен” – коментира Иванов.

Финансовата рамка на проектобюджета на община Добричка за 20016 г. е в размер на 16 млн.276 хил.340 лв., с включен прогнозен преходен остатък от 1 800 000 лв. общо за местни и държавни дейности.  Общата субсидия за делегираните от държавата дейности възлиза на 6 885 200 лв., общата изравнителна субсидия за местните дейности е 1 802 400 лв., за зимно поддържане и снегопочистване са отделени 263 хил.лв., а целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 1 млн.426 500 лв. Планираните постъпления от собствените приходи са 4 099 240 лв.

Запазват се данъчните ставки за общинските данъчни приходи – патентен данък, данък при придобиване на имущество, данък върху недвижимите имоти и данък върху превозните средства. По отношение на общинските такси не се предвижда промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите в общината. Прогнозата за 2016 г. е от имуществени и други данъци в общинската хазна да постъпят 1 224 500 лв., от неданъчни приходи – 1 782 440 лв., а от общински такси – 1 092 300 лв.

Най-много средства в проектобюджета на община Добричка за идната година са отделени за функция „Образование” –  5 505 600 лв. целева субсидия, отделно от собствените приходи на общината са заделени 300 хил. лв. за издръжка на детските градини. Има вероятност в края на 2016 г. таксите за посещение в детска градина да бъдат леко завишени, прогнозира Дико Иванов. В момента семействата плащат месечна такса от 24 лв. за първо дете, посещаващо детска градина, на възраст 3 и 4 години. За второ дете семейството  заплаща половин такса, а трето и следващо дете посещават забавачницата безплатно.

Над 2 млн. лв. ще бъдат заделени за строителната програма, в това число поне 1 млн. лв. ще се насочат за ремонт на общинската пътна мрежа, изкърпване и асфалтиране, информира още зам.-кметът на община Добричка. 266 хил.лв. са предвидени за улично осветление, 900 хил.лв. са за дейност „Чистота”, като ще бъдат назначени повече хора за поддръжка на териториите за обществено ползване – паркове, алеи и др. За разработване на проекти, с които общинатаще кандидатства за финансиране по оперативните програми през новия програмен период са осигурени 150 хил.лв.

„Ние нямаме общински център, където да бъдат концентрирани инвестициите. Трябва да направим много внимателна преценка и да намерим нужния баланс при разпределянето на средствата, така че да бъдат максимално задоволени потребностите на почти всички села. Ясно е, че на 100% няма как да бъдат доволни хората, но ако доволните са повече от недоволните, значи сме си свършили работата” - заяви Дико Иванов.

Предстои проектобюджетът да бъде внесен и гласуван на заседание на Общинския съвет, което ще се случи до края на януари догодина.