Карнавалът за 1 април в Генерал Тошево - една традиция от 70-те години на ХХ век
Карнавалът за 1 април в Генерал Тошево - една традиция от 70-те години на ХХ век / Дарик Добрич
Карнавалът за 1 април в Генерал Тошево - една традиция от 70-те години на ХХ век
78930
Карнавалът за 1 април в Генерал Тошево - една традиция от 70-те години на ХХ век
  • Карнавалът за 1 април в Генерал Тошево - една традиция от 70-те години на ХХ век

Генерал Тошево отбелязва 1 април - Ден на хумора и шегата, с карнавално улично шествие "Голямата усмивка", състезания, скечове и забавления за малки и големи. Парадът започва в 10.00 ч., а от 18.00 ч. на сцената на Читалище "Светлина" ще се играе спектакълът "Районна болница" от Христо Бойчев - гостуване на Драматичен театър "Й. Йовков" - Добрич.

Традицията за отбелязване на 1 април в Генерал Тошево датира от преди 1970 г. В миналото сред сатиричната гилдия градът е бил известен като "Малкото Габрово". Празникът тогава е продължавал няколко дни, бил е грандиозно събитие. Членове на журито и гости на събитията са били национални звезди - сатирици като Йордан Попов, карикатуристът Борис Димовски, комедийните актьори Георги Парцалев, Стоянка Мутафова и др. Канени са колективи от цялата страна да покажат свои спектакли.

"Това беше един фойерверк, в който се изявяваха най-добрите таланти в областта на хумора и сатирата", спомня си Рада Въртунинска, която е ръководела Центъра за художествена самодейност в Толбухин. Идеята да бъде национален празникът на хумора в Генерал Тошево възникнала заради прекрасния самодеен театрален състав, който имало в Читалище "Светлина". В него участвали емблематичният Георги Шивачев, Димо Димов, Стойчо Стойчев, които показвали недъзите в ранното още социалистическо общество. След това се появили и шествията на герои от български народни приказки. В парадите участвали и жителите на малки селца със своите самодейни колективи.

"Сега празникът е по-скромен, но ние не сме си оставили традицията", казва сексретарят на читалището Мария Господинова и кани всички да се включат във веселбата в Генерал Тошево на 1 април.

Чуйте за миналото и настоящето на празника в аудио файла.