Кариерни консултанти подготвят учениците за избор на професия
Кариерни консултанти подготвят учениците за избор на професия / DarikNews.bg

В Добрич вече работи Център за кариерно ориентиране. Той е един от 28-те центъра в страната, създадени по проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование", финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Ръководител на Центъра е Таня Николова, която е назначена на поста след конкурс. Така са определени и тримата кариерни консултанти - двама педагози и един психолог.

Основната задача на консултантите е да помагат на учениците да изберат подходящо образование и професия. Работи се с деца от три целеви групи. Най-малките - от първи до четвърти клас, се учат да разпознават и разбират професиите, обясни Николова. На по-късния образователен етап - от пети до осми клас, учениците получават информация за профилите на обучение, професиите, специалностите в средните училища, за да бъдат готови да направят осъзнат и самостоятелен избор. Третата група обхваща ученици от 9 до 12 клас, при които се подпомага формирането на умения за планиране на кариерното им развитие.

Предвижда се в програмите за кариерно ориентиране за период от две години да бъдат обхванати 13 157 ученици от цялата област. От старта на дейностите през ноември до края на миналата година са обучени близо 1000 ученици, съобщи Таня Николова.

В рамките на проекта се извършва ремонт и оборудване на помещенията, в които центърът ще работи. Те се намират на 12 етаж в административната сграда на ул."Независимост"7.