Изложба, посветена на жените, показват в музея
Изложба, посветена на жените, показват в музея / Дарик Добрич; РИМ-Добрич

Съвместната изложба „Жените в обществото" на регионалните музеи в Добрич и Русе ще бъде открита от 17.00 часа в сградата на музея в градски парк „Св. Георги". Тя пристига след успешно гостуване в Пловдив и Варна. Съдържа 12 постера с фотоси, документи и текстове, както и тринадесет кукли, представящи различни умалени модели на автентични рокли от музейната колекция.

В експозицията са проследени промените в облеклото, социалния статус и ежедневието на жената от периода на Възраждането до „победата на социализма". Фокусира се внимание върху опитите да се преодолеят границите на общественото мислене; да се променят представите за ролята на жената на прехода между традиционното общество и българските „модерни времена". Акцент в изложбата е темата „Шантеклер" - световна модна тенденция, разпространена и у нас през първите десетилетия на ХХ век. Интересен е и погледът към промените през 80-те и 90-те години на миналия век, белязани с осезаемото присъствие на жените във всички сфери на обществения живот.

Изложбата е допълнена и обогатена с автентични традиционни и градски облекла, изискани аксесоари, козметични принадлежности, изящни порцеланови и сребърни домакински съдове от колекциите на РИМ - Добрич, които дават възможност на посетителите да придобият визуална представа за красотата на съхранената българска традиция и грацията на европейския стил.

Изложба, посветена на жените, показват в музея
netinfo