Изложба накити в "Двореца"
Изложба накити в "Двореца" / netinfo
В Културен център "Двореца" в 19.00 ч. се открива  изложба „Накитите на българката - традиции в нов облик“. Тя е организирана съвместно с Етнографска къща Балчик и група художници-приложници, майстори на български художествени занаяти от Варна и региона.
 
Изложбата представя традиционни накити и носии на българката от Добруджанската етническа територия, реплики-ювелирно изкуство от епохата на Българското възраждане  и интерпретация на българския фолклор в накити със съвременен модерен дизайн. Посетителите ще видят накити – уникати от български майстори от естествена кожа с филигранна декорация, бижута от рог и от витражно стъкло и кристал, както и шалове и аксесоари от естествена вълна.
Етнографска къща Балчик предоставя автентични женски носии и украси - трепки, прочелници, пафти, колан и гривни.
  
Варненските майстори на художествени занаяти представят в настоящата изложба своето творчество от естествени материали, ръчна изработка. Участват Фамилия Фотеви - обработка на кожа, уникати бижута и аксесоари; Хари Борисов - бижута, ювелирна колекция рог и седеф; Диана Раданова - авторски бижута от топено стъкло; Веселинка Кръстева  - аксесоари, накити от вълна-плъсти, филц; Силвия Стоянова - аксесоари, накити от вълна-плъсти, филц.
 
Експозицията е подредена в галерия "Тунела", вила "Тихото гнездо" и ще остане до 24 юни.