Изложба на брюкселска дантела показаха в Стария Добрич
Изложба на брюкселска дантела показаха в Стария Добрич / Дарик Добрич

Демонстрация на изработване на брюкселска дантела показаха добричлийки в тъкачницата на Стария Добрич. Освен, че показаха уменията си, те подредиха и изложба на ръчни плетива от дантела. Експозицията бе заключителна част от проекта на Бизнес център Добрич „Традициите остават”. По него седем жени бяха обучени в изработването на ръчна дантела със совалки от майсторката на занаята Лалка Чалъкова. Тя от своя страна е усвоила уменията от леля си от Калофер и практикува плетенето от 1983 година.

„Вече съм на 69 години и съм може би най-младата майсторка на брюкселска дантела, искам занаята да остане жив и съм готова докато мога, да обучавам още ученички” – заяви за Дарик майсторката Лалка Чалъкова.

Изложба на брюкселска дантела показаха в Стария Добрич
netinfo

 

„Идеята от тук нататък е да търсим продължение и да надграждаме проекта, още повече, че следващата 2012 година е година на активните възрастни хора. Ще търсим възможности да покажем една добра практика как могат да бъдат включени възрастните хора в дейности, които подкрепят местната общност” – заяви Светлана Янакиева – управител на Бизнес център Добрич.

Изложба на брюкселска дантела показаха в Стария Добрич
netinfo

 

Проектът „Традициите остават” е финансиран в рамките на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на община Добрич, от месец май до месец октомври 2011 г. и е на стойност на 1 950 лв.