Излезе книгата “Съдебно дело и съдилища в Генерал Тошево”
Излезе книгата “Съдебно дело и съдилища в Генерал Тошево” / netinfo

Преди броени дни в издателство “Матадор” излезе от печат книгата на Илия Кишишев “Съдебно дело и съдилища в Генерал Тошево”, посветена на 80-годишнината на съдебната власт в града (1935-2015). Проектът е финансиран от Община Генерал Тошево. Задълбоченият изследователски труд е отпечатан на 152 страници и съдържа както малко известни факти, така и много снимки, повечето от които се публикуват за първи път.

В различните глави са анализирани теми, като: “Право и съдилища в Добруджа до 1787 година”, “Държавно и съдебно устройство в освободена България и Добруджа”, “Председатели на добруджански съдилища, участвали в работата на Учредителното народно събрание във Велико Търново”, “Румънски административен и съдебен режим в Добруджа”, “Крайовски договор/спогодба и възвръщането на Южна Добруджа”, “Българската съдебна система в Южна Добруджа през 1940 година”, “Определение на Варненски областен съд за районите Добричкото, Балчишкото и Касъмското околийски съдилища”, “Първи български кмет на Генерал Тошево”, “Първи заповеди на кмета Илия Спасов Джонев” и много други.

Посочените теми са само малка част от проучванията на автора Илия Кишишев, който е отделил подобаващо място и за такива личности, оставили трайна следа в развитието и усъвършенстването на съдебното дело, като Васил Рубиев, Стоян Иванов, Данаил Бекяров, Георги Кандиларов, Никола Кюлевчиев.

Илия Кишишев е автор на осем книги с краеведски изследвания и спортна енциклопедия за Добрич (1919-2009). Другите му книги са: “Българи без да са виждали България” (преведена и на руски език), “Хроника за възвръщането на Южна Добруджа – историческо преживяване за българите”, “Истината за българската третина остана в румънските архиви”, “Патриотът, убит от българи” – за живота на добруджанския журналист Любен Станчев, “Потомци на Деньо Алексиев от Добруджанското село Богдалий”, “Духовен живот и църковно дело в Генерал Тошево”, “Съдебно дело и съдилища в Генерал Тошево”, както и на други изследвания и публикации в областта на краезнанието, цитирани и издадени в сборници.

За активна краеведска и изследователска дейност от 2010 година е “Заслужил краевед”.