Изкърпват аварийно опасно големите дупки по добричките улици
Изкърпват аварийно опасно големите дупки по добричките улици / Дарик Добрич

Около 1 000 квадратни метра улична настилка ще бъдат изкърпени в Добрич в близките дни, съобщи зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Това са извънредни аварийни дейности, които са наложени от изключително тежкото състояние на определни места в града, вследствие на тежката зима. Дейностите ще продължат три седмици и ще засегнат трасета, провеждащи много автомобили и масовия градски транспорт.

От петък се работи по аварийното изкърпване на улиците "Васил Левски" и "Кирил и Методий". Екстремно дупките се запълват със студен асфалт, след което ще се полага и гореща смес, една от големите асфалтови бази в Добрич вече е започнала работа, каза Ганчев. Той коментира, че другият главен проблем на добричките улици е дейността на местното дружество "ВиК" ЕООД, чиито служители всеки ден отстраняват по 3-5 аварии, след което не привеждат настилката във вида, който е необходимо. Има договорка с дружеството да се възстановят две улици, където наскоро са подменени тръби.

Всяка година община Добрич изкърпва със средства от бюджета по 13 - 15 000 кв.м., съобщи още зам.-кметът. Тази година в капиталовата програма за ремонти по уличната мрежа са заделени 500 000 лева. За изпълнението на тези дейности в момента текат процедури за избор на изпълнител.

Тази седмица ще продължи и почистването на улиците в Добрич. Служители на фирма "А.С.А. България" изстръгват прах, пясък и други нечистотии от регулите по пътните платна покрай бордюрите. Измиването ще започне в началото на другата седмица. От 2 до 12 април ще бъдат обявени две седмици за голямо пролетно чистене на Добрич. От общината ще разпратят призиви за включване към организации и фирми. Ще бъде осигурено изнасяне на събраните отпадъци.

Завърши обследването на пешеходните пътеки в Добрич, съобщи още зам.-кметът. То бе извършено с разпореждане от Министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие. Работна група е огледала всички пътеки, които се намират на места с движение в града. Направени са препоръки за тяхното обезопасяване и привеждане във вида, препоръчан в разпоредбата. Само за знаци за хоризонтална и вертикална маркировка ще бъдат необходими 70 000 лева, общо на 122 000 лева са изчислени подобренията, които следва да бъдат направени. Засега не е ясно кой ще ги финансира, подчерта Ганчев.