Правят ограда на обновения музей в Тервел с камъни от Палматис
Правят ограда на обновения музей в Тервел с камъни от Палматис / община Тервел
Община Тервел намери практичен начин да реши два проблема - запазване на част от многобройните каменни отломки, намерени при археологическите разкопки на крепостта Палматис и изграждане на ограда на обновения исторически музей в града.

Задачата е била поставена на работна група от седем души, създадена по общински проект. Отломките бяха превозени до Тервел, бяха изработени и 150 броя метални габиони. Работниците нареждат каменните отломки в габионите и с тях формират оградата на музея, съобщават от общината.

Доброволци от няколко държави работят за консервацията на базиликата в крепостта "Палматис" (СНИМКИ)
 
Каменните късове се ползват в автентичния си вид, без каквито и да е допълнителни обработки. В случай, че общината осигури финансиране на проект за реставрация на базиликата, каменните късове ще бъдат върнати в крепостта, а мястото им в габионите ще бъде заето от закупени инертни материали.

Проектът на Община Тервел цели да подобри достъпа до образование, обучение и заетост на малцинствени групи от населените места. 16 дейности, които са свързани с образование на деца, ще стартират от м.септември. Общо 52-ма души от селата Орляк и Каблешково и от гр.Тервел са включени в професионални обучения по три специалности - помощник в строителството, озеленител и здравен асистент.
 
Работните групи се грижат още за детски площадки и зелени площи в общината. Предвижда се обучаемите да бъдат включени и в облагородяване на църковния двор на новата църква в с.Нова Камена.