/ Дарик Добрич
Доброволци от няколко държави работят за теренната консервация на раннохристиянската базилика в крепостта Палматис край тервелското село Оногур. Те почистват пукнатините в олтарната част на базиликата и ги запълват с варо-пясъчен разтвор, за да не влиза вода. Доброволците са на обекта от 14 юли и ще останат до 28 юли.

Доброволци ще помагат при археологически разкопки в Тервелско

Дейностите се извършват в партньорство между доброволческата организация European heritage volunteers , Регионалния исторически музей в Добрич и Сдружение „Хорище”, със съдействието на Община Тервел.

доброволци базилика Палматис
Дарик Добрич

 „Избрахме тази базилика, защото искаме да работим по обекти, които са непознати. Археологическото наследство не е само в Италия и Испания, но и тук, на Балканите.  Впечатлението ми за обекта е, че той е изключително ценен, но силно ерозирал и се руши заради големите температурни амплитуди”, посочи Берт Лудвиг – директор на European heritage volunteers.

доброволци базилика Палматис
Дарик Добрич

Реставраторът Красимира Франгова подчерта, че е нужна регулярна грижа за археологическите обекти, особено тези, които са на открито. „Едно от интересните неща, които виждам тук, е че имаме наслояване на сгради от различно време и издигане на статуса на мястото от обикновена църква в епископска”, сподели тя.

доброволци базилика Палматис
Дарик Добрич

Седем са доброволците, които работят на терен. Те идват от Индия, Китай, Германия, Македония. Професиите им са различни – свързани с архитектура и консервация, но има и биолог и финансов експерт.

доброволци базилика Палматис
Ксю Фан, снимка: Дарик Добрич

Ксю Фан е от Пекин и е доктор по молекулярна биология. Живее в Германия и за първи път идва в България. Тук я води от една страна интересът към културното наследство, а от друга - желанието да опита работа на терен, тъй като тя работи в лаборатория. Интересно й е натрупването на историческите периоди и преустройствата на обекта, а също и географското му местоположение в каньона на Суха река.

Държавата отпусна средства за археологически разкопки на крепостите Залдапа, Палматис и Кария

Доброволческата организация работи за първи път в България. „С тяхна помощ се надяваме да се свърши повече работа, за да не се рушат обектите. Добруджа е пълна с обекти, които са в безобразно състояние след проучването им”, заяви директорът на РИМ-Добрич Добри Добрев.

Започват разкопки на крепостта "Палматис" и римското водохранилище на "Залдапа"

Първите разкопки на крепостта „Палматис” бяха направени през 2016 година. През 2018 г. е проучен трикорабния наос и триделния нартекс на базиликата. Едно от най-забележителните открития, направени при археологическите проучвания е синтронът, който вероятно е бил необикновено висок - около 2 м. Запазени са първите три от деветте му стъпала.