Избягвайте пакетирани храни, за да сте здрави
Избягвайте пакетирани храни, за да сте здрави / Дарик Добрич
Избягвайте пакетирани храни, за да сте здрави
61744
Избягвайте пакетирани храни, за да сте здрави
  • Избягвайте пакетирани храни, за да сте здрави

Съвременният човек разчита прекалено много на пакетираните храни, а те в голямата си част не са храна, заяви в студиото на Дарик специалистът по здравословно хранене Надежда Петрова. Нейният съвет е да не се прекалява с пакетираните продукти и задължително да се четат техните етикети. "Обикновено на надписите са посочени няколко хранителни съставки, които ни говорят нещо и всичко останало са заместители, подобрители на вкуса или консерванти, които в оригиналността си не са храна", посочи Петрова. „В момента има създадени 80 хил. химикала за хранителната индустрия, които преди 50 години не са съществували. Проблемът на хората е, че това което ядат реално не е храна”, допълни тя.

Надежда Петрова е холистичен нутриционист, което означава специалист с цялостен подход към здравето на човека. „За да се говори за цялостно здраве и балансиран организъм освен храненето е важно да се следи физическата активност и нивото на стреса –трите аспекта са еднакво важни и не бива да има превес само на единия”, отбеляза Петрова. Тя посочи, че българите все повече проявяват интерес към това как се хранят и как живеят. Трябва да се внимава обаче защото напоследък се появяват хора, които се представят за нутриционисти, но нямат такава специалност. Самата Петрова е завършила Канадското училище за натурално хранене (CSNN). До края на седмицата тя ще дава консултации за здравословно хранене в Добрич, а в края на май планира да посети града отново.

Най-важното при здравословното хранене е да не се лишаваме от нищо, но да се храним много разнообразно. Ако човек яде месо, то да не е само свинско, а когато се храни със салати, да се стреми те да са разнообразни, посъветва специалистката.
Добре е също приемът на месо и млечни продукти да се ограничи до три пъти седмично и да не се прекалява с трите най-вредни храни на пазара - бяла захар, бяло брашно и химикали в храните. За доброто здраве е важно да се пие минимум 1.5-2 литра вода на ден.

Заболяванията се причиняват от недостиг на ценни вещества или излишък на нещо в организма, а тези два фактора зависят изцяло от начина ни на хранене, посочи още Петрова. „Живеем в замърсена среда и откъм храна и откъм околна среда. Много е трудно да се запазим здрави, ако не правим нещо допълнително за себе си”, каза Петрова.

Част от разговора с нея можете да чуете в прикачения файл.