Хората имат нужда от повече музика и веселия, за да избягат от стреса
Хората имат нужда от повече музика и веселия, за да избягат от стреса / Валентина Добринчева
Хората имат нужда от повече музика и веселия, за да избягат от стреса
21128
Хората имат нужда от повече музика и веселия, за да избягат от стреса
  • Хората имат нужда от повече музика и веселия, за да избягат от стреса

Как изглежда българският туризъм, през погледа на един съвременен трубадур, който работи и в зимните и в летните ни курорти?

В четвъртата серия от "Времето на мечтите" ще ви отведа на морския бряг, където срещнах барда Красимир Бончев - на Джулай морнинг до фара в Шабла, той забавляваше изключително добре група поети. После пое в нощта към Камен бряг, за да посрещне слънцето. Вижте и чуйте за какво мечтае един опитващ се да изкарва прехраната си само с изкуство млад човек в България. Краси е от Шабла - тоест земляк, затова ви разказвам за неговите виждания - за региона и бъдещето му, както и за хората, живеещи тук.

Ти си от Шабла, а живееш в София - от колко години?

От пет години живея в София, а от последните две лета съм в Шабла и понеже много ми харесва града, си търся работа по морето, но е много трудно. Даже до Румъния стигнахме в нашето търсене. Малко като разходка беше отначало, но после намерихме едно село, точно след границата, което се казва Вама Веке. Нещо като нашия Созопол представлява - само хубави хора, весели кръчми. Там ми предложиха няколко участия и съм доволен.

С музика се занимаваш, това ли си завършил, с това ли си вадиш хляба?

За хляба - да, обаче не съм завършил, нямам музикално образование. Всичко- каквото ми е дал Господ и с приятели, дето сме свирили заедно и малко по малко съм обогатявал репертоара. На пет езика пея, което е голям плюс за мен. Ако пея някъде в някой ресторант, който посещават туристи, мога да им предложа на техния език, което е много приятно - примерно на руски, на испански, на италиански. На немски също искам да се науча, не знам още немски песни, но мога да общувам на езика.

Как си намираш ангажименти? Казваш лятото е по-трудно - тоест зимата в София свириш по клубове или как?

Зимата в София по клубовете също е вариант или в зимните курорти. Там по принцип самият туризъм е доста по развит, защото е по-скъп туризъм и има по-стабилни клиенти. Лятото по-обикновени туристи идват в България, но пак се намира работа. Просто обикалям по заведенията, раздавам визитки и си говоря със собствениците, които ми се обаждат в някакъв момент ако имат нужда от мен - дали за участия, дали за постоянна работа.

Това е единственото, с което се занимаваш, с това се препитаваш?

Ами да, малко е чудно наистина, защото има много разходи човек като пътува така постоянно, и семейството и други неща, но няма как. Мисля че това е начинът, понеже ако изоставя музиката ще забравя всичко, което някога съм научил. Даже някои песни като не съм ги свирил отдавна и ги забравям, просто някои думички вече не се сещам и трябва да клъвна някоя дума от тетрадката, за да може да бъде всичко качествено за пред хората, да бъде всичко добре.

Сам се грижиш за себе си, няма някой, който да се занимава с твоята кариера?

Досега не, вече ако не мога да се справя трябва да се обърна към някой, който да ми прави ПР и да се занимава с тия дейности, но засега се опитвам да се занимавам с всичко.

Свириш на китара и на хармоника, пееш?

Да, даже рядко си слагам и дайре, на самата стойка за микрофон и с крака се получава много интересно - бях го видял от едно видео на Трейси Чапман да използват по този начин перкусия. Получава се като човекът - оркестър.

Какви хора проявяват интерес към теб - по хотелите или? Кои досега са те ангажирали?

Често свиря и на частни партита, опитвам се да създавам контакти с всякакви хора, с всякакви среди. Аз съм свободен народен музикант, така се определям - като трубадур и съм лесно достъпен за всички - просто трябва да имат информация за моите координати, да има реклама.

Казваш, че поне сега за лятото искаш да си намериш работа в родния град Шабла, как ти се струва региона, как вървят нещата тук, според теб и искаш ли да се върнеш?

Аз искам да се върна, но като работа е много трудно за музикант, понеже няма заведения за забавление. Има няколко кафета, които за мен не предоставят никаква възможност за работа. Трябва да се отдалеча или до Румъния, която поне е близо до Шабла, или към летните курорти, където има повече туристи.

Ако се върнеш, какво си пожелаваш, какво би ти се искало? Устройва те място, което да те ангажира за цялата година, така ли? Каква е най-смелата ти мечта? Какво си представяш?

Някакъв вариант е като работя нещо друго и да свиря, заедно да ги съчетавам тези неща. Примерно да имам някаква друга работа за през деня, както много голяма част от музикантите правят всъщност, а и не само музикантите, а и други артисти - художници, да се издържат с нещо друго, а музиката да бъде като участия. Наистина е много трудно в Шабла да живееш като музикант - особено зимата да пътувам до Варна в тези снегове и виелици, това е просто недопустимо.

Какво би ти се искало - да можеш да се издържаш само от музиката?

По принцип би трябвало самата държава да предоставя на хората такива възможности като в другите държави. Аз съм пътувал в Скандинавия, в Германия и в Австрия, там просто самите държави се грижат за хората - да имат работа. Ако искаш да работиш като музикант, да имаш тази възможност да работиш като музикант - отиваш и казваш в някоя борса, която предлага работа: Аз съм музикант и си търся работа като музикант. А тук в България ако се допитам, ще ме изгледат странно и ще си кажат: Я, пък тоя, музикант искал да работи! Я се хвани там общ работник, едно друго! което е жалко. По тоя начин много таланти гинат и се отказват от музиката точно по тая причина - не могат да си намерят работа в България. Много е жалко.

А хората имат нужда от музика, нали, и от такава, каквато изпълняваш ти?

Имат нужда най-вече от някакъв момент на разтуха от тежкото ежедневие, от проблемите, от страха. Тоя стрес по всякакъв начин трябва да се ликвидира от хората, понеже всички притежават малко или много от него, особено в по-тежки моменти, както сега - няма работа и заплати. По принцип в заведенията, където свиря, се консумира алкохол, но никой не е длъжен да се напива. Там и с едно -две също можеш да си изкараш много добре, важното е да е приятно, да е весело на хората. А те се прибират нощно време вкъщи на ракийка и салатка и... Според мен би трябвало да има повече такива увеселителни заведения и за всякакви хора различна музика, понеже много често се случва музикантите да свирят музика, която не харесват, само и само за да припечелят някакви пари, а вкъщи си свирят музика за удоволствие - това не е правилно, според мен. Трябва музикантите да свирят това, което им харесва, даже ако може за препоръчване авторска музика, това е най-доброто.

Какъв е проблемът - че няма кой да я слуша, хората не искат да излизат от къщи или нямат възможност?

Те дори и да я слушат не я чуват, вътрешно не я усещат музиката, използват я за някакъв фон, не я разбират, не се заслушват. По тая причина такава музика като рапа и чалгата, с елементарни текстове, лесно пробива, понеже не е ангажираща. Музиката е много близка до душата.

Ще ти се наложи ли да избягаш някъде, за да се оправяш, или се държи фронта и в България?

Ако бягам ще е за малко, ще е за месец - два, за някой договор бих се съгласил, но ще е за малко. Аз предпочитам да живея в България, много обичам България, тук имам приятели, тук ми е семейството, мисля че няма да избягам и ще удържа твърдо.

Вярваш ли, че могат да се научат хората да слушат музика истински?

Вярвам и най-вече ако повярват те. Той всеки трябва да повярва. Има някакво голямо неверие между хората. Просто всеки се е отчаял и това е нещо много страшно, тая дълбока депресия, която е налегнала хората. Просто трябва да си отворят сърцата и душите, а според мен и вярата в бог също може много да помогне на хората. Това е нещо много важно.