ХобиСклуб отбелязва Деня на белия бастун
ХобиСклуб отбелязва Деня на белия бастун / Валентина Добринчева

15 октомври е Международен ден на белия бастун. Сдружението ХобиСклуб организира в Добрич по повод празника състезание по мобилност за незрящи. То започва в 10.00 часа в клубната им база в детска ясла №4. Хората с увреждания ще получат приветствия от кмета Детелина Николова и от поетесата Кармен Мишу.

От 12.30 ч. членовете на ХобиСклуб ще споделят с гостите си разкази и впечатления от техния живот, а в 13.00 ч. те ще получат музикален поздрав от Детска филхармония при Читалище "Й. Йовков".  След официалната част са предвидени викторина и почерпка.

Белият бастун започва да се използва като инструмент за мобилност на хора с увреждания на очите след Първата световна война - през 1921 г.. Вкарва го в употреба фотографът Джеймс Бигс от Бристол, Великобритания. През 1930-та го предлага като символ французойката Гуили Хербемонт, и през следващата година, кметът на Париж реализира тази идея.
15 октомври е обявен за Ден на белия бастун през 1964 г. в САЩ, с резолюция на Конгреса, подписан от президента Линдън Джонсън. В България се празнува от 1980 г..