Граждани сигнализират за сеизмологични проучвания в Добруджа
Граждани сигнализират за сеизмологични проучвания в Добруджа / netinfo

Планира се през месец август да започне мащабно сеизмологично проучване в Добрички регион. За това съобщават граждани, които участват активно в протестите срещу идеята за добиване на шистов газ в Добруджа. В писмо до медиите те твърдят, че новите дейности имат връзка с разрешението за търсене на нефт и газ в „Блок Добрич", дадено в края на м.г. и с дейността на фирмата „Русгеоком", която проучва край село Рогозина, община Генерал Тошево.

В писмото се посочва още, че „сеизмичните проучвания имат негативен ефект върху агротехническите свойства на почвата - утъпкване, ерозия и намалени добиви, разливи на гориво и др. По тази причина все повече собственици на земя в района разговарят с арендаторите на земята си, за да предотвратят достъпа на вибросеизмичните камиони на „Русгеоком" до имотите им".

В Областна администрация Добрич нямат информация за сеизмологични проучвания в региона, казаха за Дарик от ведомството. Не са получили и гражданския сигнал. Областният управител е извън града, но ще обсъди темата, щом се върне, казаха от пресслужбата.

Граждани сигнализират за сеизмологични проучвания в Добруджа
netinfo