Граждани се обявяват в защита на „Тузлата”
Граждани се обявяват в защита на „Тузлата” / netinfo

Протестен митинг в защита на Тузлата се организира в Балчик. Граждански ИК е изготвил   искания, които ще бъдат изпратени до президента, председателя на НС, министъра на здравеопазването, областния управител и кмета на Балчик. Настоява се Тузлата да бъде обявена за защитена зона, болницата и училището да се прехвърлят към община Балчик и да работят целогодишно  като Център за деца с увреждания.

Настоява се още лятната калолечебница да бъде приведена в съответствие с хигиенните изисквания, за да може да служи за лечение на обикновените хора от цялата страна.В подкрепа на исканията е пусната подписка, която до момента са подкрепили 80 балчиклии.

 Санаториумът в Тузлата е натрупал 50хил. лева неплатени  разходи, съобщи ресорният зам.областен управител д-р Евгения Георгиева. От 50 години там не е правен ремонт.Има идея лечебното заведение да прекрати дейността си през зимния сезон, за което е информиран здравният министър Радослав Гайдарски.

Санаториумът е собственост на министерството на здравеопазването.От няколко години между министерството и община Балчик се водят съдебни дела за собствеността  на 128 дка земя в местността Тузлата. Съдебният спор е стигнал до Върховния касационен съд, след като на две инстанции делото е спечелено от държавата. Според д-р Георгиева ако съдебният спор приключи в полза на държавата, комплексът може  да бъде отдаден на концесия при условие,  че задължително се запази предметът на дейност.