Голямо разнообразие от риба на пазара преди Никулден
Голямо разнообразие от риба на пазара преди Никулден / Дарик Добрич

Огромно разнообразие от риба се предлага преди Никулден на сергиите на открито, в халите и малките магазинчета на кооперативния пазар в Добрич. За да приготвят традиционния пълнен шаран, добричлии могат да го купят за 6 лв. за килограм – цена, която се запазва през последните години.

Сред предлаганите пресни риби са чернокоп за 8 лв./кг, прясна мряна за 6 лв./кг, бял амур за 6 лв./кг, кефал за 6 лв./кг. Една от евтините риби – толстолобът, струва 3.50 лв./кг и може да се купи разфасована или цял екземпляр, който излиза 5-6 килограма.

Купувачите могат да изберат и норвежка скумрия за 5.50 лв./кг, котлет от хек за 8.50 лв./кг, сьомгова пъстърва за 11 лв./кг, ципура за 12 лв./кг, котлет от сьомга за 22 лв./кг, сулка за 10 лв./кг. Атракцията в халите е аквариум с жива сибирска есетра за 18 лв./кг, която се предлага за втора година.

Голямо разнообразие от риба на пазара преди Никулден
netinfo

Според народния календар 4, 5 и 6 декември образуват празнично-обреден комплекс. Народът ни приема великомъченица Варвара и св.Сава като две „сестри” или като „слуги” на св. Никола. Много е разпространена поговорката ”Варвара вари, Сава пече, Никола яде с голямата лъжица и гости гощава.”

Голямо разнообразие от риба на пазара преди Никулден
netinfo

В южните краища на страната ни св.Варвара се почита като покровителка на шарката и други детски болести и затова през двата дни жените не похващат никаква домашна работа, за да не разсърдят светците. Те приготвят „благи пити” и намазани с мед ги раздават из махалата. Сред тракийското население вечерта срещу св.Варвара се нарежда първата кадена вечеря - „кадилка”. Стопанките изпичат обреден хляб, варят жито, като в него пускат зърна леща, грах и боб. Върху хляба се пали дълга, завита на кълбо „варварска свещ”. Тя се запалва и през следващите две кадени вечери - срещу Коледа и срещу Сурва, и после се пази през цялата година.

В източноправославната църква 5 декември е посветен на светец мъж – Свети Сава (St. Sabbas). В българските представи обаче Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява" . На св.Сава се приготвят ястията за следващия голям празник - Никулден.

Голямо разнообразие от риба на пазара преди Никулден
netinfo

За Никулден най-типично е приготвянето на специално ястие - рибник. Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести. На трапезата се поставят и постни ястия, както и специален обреден хляб (параклис, служба, богов, колак, Никулденски хляб). Рибникът и хлябът се прекадяват и от тях раздава. Всеки трябва да хапне риба - ''На Никулден човек трябва да почопли зъби с рибя кост, макар и от боклука да я вземе''.

Голямо разнообразие от риба на пазара преди Никулден
netinfo