Гимназисти ще учат повече за хартията в Художествената галерия
Гимназисти ще учат повече за хартията в Художествената галерия / ХГ - Добрич, архив

В Художествена галерия - Добрич през октомври започват нови занимания с ученици, като фокусът е върху по-големите - между седми и дванадесети клас. Екипът е спечелил финансиране на проект "Истории от хартия" от Национален фонд "Култура". Общата му стойност е 6 755 лева, като получените от фонда средства са 2 140 лева.

Предвиждат се занимания с две групи по 15 ученици от две добрички училища. Те ще се запознаят с историята на хартията, нейното производство, рециклирането й, като и с историята на книгата. В края на учебната година, когато проектът приключва, всеки от участниците ще трябва да изработи собствена арт-книга от ръчно правена хартия.

До 10 октомври ще бъдат избрани училищата - партньори, съобщиха от галерията. След това включените в групите ученици ще съберат хартия за рециклиране, от която да се направи каша за изработване на листи за бъдещите книги. От галерията ще подготвят три презентации, които ще бъдат показвани на посетителите след Нова година. Практическите занимания започват през месец март 2016-а с колажи и апликиране. Новата хартия ще се лее през април, а през май ще се изготвят и крайните продукти - ръчно правени книги, които ще се подвържат и представят в изложба.

Ръководител на проекта е Недко Недков, който се занимава от дълго време с ръчно правене на хартия. С учениците ще се срещат Галина Георгиева и Милена Алджабари, които водят Работилницата за въображение в галерията. Екипът се надява да се преодолее пасивността към изобразителното изкуство у тийнейджърите, които след 9 клас не изучават този предмет в общообразователните училища, каза Недков. Освен това чрез проекта ще се увеличи публиката в галерията. От Фонд "Култура" смятат, че има потенциал той да се развие в цялата страна.