Гимназия Райко Цончев отбелязва патронния си празник с изложба и благотворителен търг
Гимназия Райко Цончев отбелязва патронния си празник с изложба и благотворителен търг / ЧПГТП „Райко Цончев“ - Добрич

Изложба и благотворителен търг организира Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич по повод патронния си празник.

От днес до 24-ти юни в Младежки център „Захари Стоянов“ ще бъде инсталирана изложба с рисунки на коприна и стъкло, изработени от ученици на гимназията. Официалното откриване на експозицията ще се състои от 13.00часа.

Патронният празник на гимназията се отбелязва на Петровден - 29 юни, когато преди 108 години е положен първият камък на училището.

На 21 февруари 1905 година патронът на гимназията Райко Цончев дарява 30 000 златни лева на Добричкото общинско управление за построяване на първото класно училище в Южна Добруджа. Първият камък е положен на Петровден през 1908 година и на тази дата учебното заведение отбелязва празника си.

В деня на празника ученици и учители ще поднесат цветя на барелефа на предприемача, дарителя и дееца на българското образование - Райко Цончев. А вечерта, на същия ден в гимназията ще се проведе благотворителен търг с картините на учениците, отворен за всички благодеятели и ценители на изкуството. Събраните средства ще се използват за подновяване на техническите ресурси на училището.