Иновационен лагер за предприемачество
Иновационен лагер за предприемачество / netinfo
По повод на Световната седмица на предприемачеството Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“ за поредна година бе организатор на иновационен лагер за млади предприемачи, с подкрепата на Junior Achievement Bulgaria.

В лагера се включиха 55 ученици от пет училища от Добрич - ЧПГТП „Райко Цончев“, „СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПГТ "П.К.Яворов", ФСГ "Васил Левски" и ЕГ "Гео Милев".

лагер предприемачесто
netinfo

В първата част на събитието учениците се срещнаха с бизнес-доброволците Момчил Радичков и Богдан Богдев, които споделиха своя професионален опит като собственици на успешни бизнеси в град Добрич. Също така разказаха за това, което ги е насочило към социалното предприемачество и създаването на Еко селище ДоброЖънци.

Като бизнес-доброволец се включи и Радослав Колчев, креативен млад предприемач, ученик в 12 клас на Гимназия „Райко Цончев“. Той сподели със своите връстници пътят към разработването на собствен бранд  и ги посъветва да не се страхуват да направят първата крачка, въпреки възможността да се сгреши.
Във втората част участниците бяха разделени на отбори и участваха в игри за изграждане на екипите.

След това в рамките на няколко часа отборите работиха по казус, предоставен от Junior Achievement Bulgaria, по който трябваше да предложат решение за справяне с проблема за безработните младежи и намирането на работа по специалността.

Към отборите се присъединиха и международни студенти от Висше училище по мениджмънт, в ролята на ментори, които имаха за задача да подпомагат работата на младите предприемачи.

Първите три отбора с най-иновативни идеи получиха специални награди, сред които стипендии за обучение във ВУМ, предметни награди, книги на английски език, а всички останали участници – сертификати за участие. Всички дейности, включени в лагера, се проведоха на английски език.