Фронт-офисът на НАП работи без обедна почивка
Фронт-офисът на НАП работи без обедна почивка / Дарик Добрич

В хода на данъчната кампания - до 30 април, фронт-офисът на НАП-Добрич ще работи без обедна почивка, съобщават от приходната агенция. В дните, в които изтичат срокове, офисът ще работи докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това от данъчните насърчават своите клиенти да не чакат последния момент. Досега в НАП Добрич са подадени 728 декларации за облагане на доходите и 795 за корпоративни данъци.

Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април, дотогава се плащат и данъците. 5% отстъпка получават подалите декларациите си и платили задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април. Може да се ползва само едната отстъпка.

И през 2014 г. лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност ползват данъчно облекчение. Ако те са получили доход от 10 000 лева през изминалата година, имат право да намалят данъчната основа с 7 920 лева и да заплатят 10% данък само върху остатъка от 2 080 лева. Това данъчно облекчение може да се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността, а така също и за годината, в която изтича срокът на валидност на експертното решение. При подаването на годишната си декларация лицата с намалена работоспособност трябва задължително да приложат и копие на валидно решение на ТЕЛК/ДЕЛК/НЕЛК. Те ползват още 5% отстъпка, ако подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари.

Срокът за деклариране на печалбата от 2013 г. и плащането на данъка за предприятията е 31 март. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лева) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис и внесат корпоративния данък до 31 март 2014 г.

От агенцията препоръчват използване на образците, които са публикувани на интернет страницата на НАП. Те са в текстови формат, така че могат да се попълват на компютър.