/ БТА
Летният фестивал "Пясъчни творения" тази година няма да се състои. Причината - липса на финансиране. Това съобщи създателят на детския фестивал Мартин Кръстев.

"Въпреки надеждата ми за по-доброто бъдеще на културата у нас, с тъга наблюдавам все по-явната абдикация на държавата и културните институции от техните задължения. Поради липса на финансиране тази година детски фестивал "Пясъчни творения" в Балчик няма да се проведе", написа в една от социалните мрежи Мартин Кръстев.

Още младеж, живеещ в Белия град, той показа, че един ученик може да инициира цял фестивал, който да се утвърди в годините и да събере достатъчно съмишленици и партньори, за да се превърне в емблема на лятна Приморска Добруджа в продължение на 6 години.

Ликът на Васил Левски се появи на бургаския плаж (СНИМКИ)

Всяко лято деца от различни български градове и държави се събираха на плажа на Културен институт "Двореца" през юли и преживяваха това да бъдат творци, които създават морски вълшебства само с пясък и различни морски дарове, като миди, рапани, камъчета и други природни материали.

Първото издание на "Пясъчни творения" се състоя през 2016 г. Тогава участваха около 43 деца. В последните години малките творци участници наброяваха повече от 100 от България, Украйна, Русия, Германия, Чехия, Канада, Швеция, Словения, Швеция, Литва, Дания, Русия, Турция, Белгия, Великобритания и Дания.

Сега Мартин Кръстев е студент, а вдъхновението да организира фестивала не го е напуснало. Но туристите това лято по цялото ни крайбрежие са малко, пари - няма. 

Остават спомените за щастливите моменти отпреди, престижните национални награди, които Мартин Кръстев съвсем заслужено спечели за своята активност като гражданин, който показа как един съвсем млад човек от малко градче може да създава красиви неща с подкрепата на приятели - културни ведомства, местна администрация, спомоществователи и медии партньори. Остава и надеждата, че това е само един момент на нищослучване, а хубавото предстои следващите години, лято след лято.
Агенция "Фокус"