Ферибот Румъния-Украйна ще съкрати пътя от България с 300 километра
Ферибот Румъния-Украйна ще съкрати пътя от България с 300 километра / netinfo
На делова среща с представители на кметството и делови среди от град Измаил - Украйна делегация от Добрич представи идеята за изграждането на ферибот между Исакча-Румъния и Орловка-Измаилска област,Украйна, който може да съкрати пътя от България с около 300 км. Делегацията присъства на тържества на бесарабските българи по повод 3 март и бе водена от областния управител на Добрич Динчер Хаджиев.

“Проектът ще даде възможност за по-ефективно използване на средствата по българската програма за трансгранично сътрудничество. Освен това ще се затвори пръстенът от Турция през България, Румъния до Украйна, а това касае Черноморския басейн “ – заяви зам.-областният управител на област Добрич Михаил Стоев.

Българските народни представители в делегацията Никола Гочев и Станчо Тодоров проведоха разговори относно организирането на изнесени дни в Измаил на консулството в Одеса с цел по-лесно издаване на визи на бесарабските българи.

"Бесарабските българи в Измаил и в селата в региона са носители на българската самобитност.В етническо отношение са повече българи. Срещаме се и с други представители на националности, които живеят при нас, а те са около 47. Прави ми впечатление, че най-сърдечните срещи са тези, които организират българите, защото прозира непринудено приятелство” – заяви по време на срещите зам.-кметът на гр.Измаил Сергей Переверза.

На 14 март в бесарабското село Каменка се организира турнир по борба за деца и юноши. По покана на кмета на селото Иван Лефтеров областният управител Динчер Хаджиев се ангажира да осигури участие в надпреварата на спортисти от Добричко.