Екипът на Дарик Добрич - с награда за духовност
Екипът на Дарик Добрич - с награда за духовност / netinfo

11-членна комисия определи наградите в областта на духовната култура на община Добрич за 2009 година. Предстои те да бъдат утвърдени от кмета Детелина Николова. Връчването е по традиция в Деня на будителите 1 ноември.

Голямата награда, която е и с парична стойност - 1 000 лева, е за Професионалния фолклорен ансамбъл "Добруджа". За този приз бяха предложени още Александър Александров, Атанас Пеев и Генчо Златев.

Наградите се връчват в 10 категории - индивидуално и колективно. В категория "Културно - просветна дейност" признание заслужават, според комисията, Тодор Нинов и Библиотека "Дора Габе". Николай Генов и мюзикълът "Трилър" са отличените за "Театър", а Росица Бояджиева и Съставът за градски шлагери към Читалището - за "Музикално изкуство". Сред творящите танци най-високо през настоящата година е оценен трудът на Севдалина Мавродиева - Нейкова и Хип-хоп формацията към Младежки център. В категория "Изобразително изкуство" награда получава Самуил Стоянов, като колектив не е отличен. За "Литература" - Пенчо Иванов и Сдружението на писателите.

Екипът на Дарик радио Добрич ще получи приз за "Журналистическо творчество". В тази категория индивидуално е отличен Руслан Йорданов.

Комисията реши да раздели "Образование и наука" и с награди да бъдат отличени педагогът Драгомил Георгиев, както и доц. д-р Николина Колева и Висше училище "Международен колеж".

Млад творец на годината е Кремена Желязкова.

Комисията е обсъдила общо 46 предложения от 15 творци и колективи. В състава й влизат - зам.-кметът Камелия Койчева, Даниела Димитрова от ОбС, Божана Байчева, Велина Влайкова, Георги Маринов, Миглена Георгиева, Петър Петров, н.с. д-р Петър Янков, Рада Въртунинска, инж. Радко Михайлов и Юлия Стаматова.