Правят възстановка за Априлското въстание
Правят възстановка за Априлското въстание / Клуб 46-и пехотен Добрички полк
Семейство Владимир и Дияна Боневи от с. Белгун са основните дарители за историческата възстановка на Априлското въстание, която подготвя Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция”. Това съобщи за Дарик председателят на клуба д-р Добрин Добрев.

„Семейство Боневи са патриоти и потомци на родолюбиви българи, които решиха да подпомогнат нашата инициатива. Дияна Бонева е потомка на дядо Вълчо – участник в Руско-турската освободителна война. Владимир Бонев пък е родственик на капитан Бонев, летял заедно с героя Димитър Списаревски”, разказа д-р Добрев.

Добричлии почетоха Освобождението на града от османско иго (СНИМКИ)

Историческата реконструкция на събитията от Априлското въстание ще се състои на 21 април в комплекс „Стария Добрич”. За участие са поканени възстановчици от клоновете на Национално дружество „Традиция” във Варна, Шумен, Велики Преслав, Троян, Силистра, Търговище, София. Събитията ще бъдат възпроизведени от около 100 участници с исторически униформи и въоръжение.

За проявата в Програмата за развитие на туризма в Добрич са заделени 3000 лева. Други 6 хиляди лева ще бъдат дадени за второто издание на рок фестивала „Септемврийско слънце”. Общата сума, залегнала в програмата за тази година, е 53 713 лева. Ще се финансира поп-рок конкурсът „Сарандев”, ще бъдат поставени двуезични табели на паметници в Добрич и други.