Окръжен съд Добрич
Окръжен съд Добрич / Окръжен съд Добрич
Окръжен съд - Добрич допусна незабавното предаване  на Венцислав Д. на германските съдебни власти в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест. Искането за предаване на българския гражданин, с постоянен адрес в Добрич, е издадено от прокуратурата в Траунщайн, Германия с цел провеждане на наказателно преследване срещу него. Той е обвинен в извършването на трафик на жена от Варна на територията на Германия  с цел да бъде използвана за развратни действия, както и в нейното изнасилване.
 
В Европейската заповед за задържане се твърди, че от началото на юли до средата на август 2016 година мъжът, в съучастие с други двама души, е принуждавал жертвата да проституира първо в Мюнхен, а след това в Розенхайм. Посочва се, че жената била убедена да замине за Германия с обещанието, че там ще може да работи като камериерка в хотел, но още през първия й ден в Мюнхен е имала насилствен сексуален контакт със задържания. По германското законодателство двете деяния се наказват с лишаване от свобода за срок до 10 години.
 
В съдебното заседание мъжът е дал съгласие доброволно да бъде предаден на германските съдебни власти за провеждане на наказателно производство срещу него. Той е декларирал пред съда, че не се отказва от принципа на особеността, което означава, че германските власти могат да го преследват само за престъпленията, посочени в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние, уточняват от пресслужбата на Окръжен съд – Добрич.  От Германия е получено уверение, с което се гарантира, че след приключване на наказателното производство срещу българския гражданин, той ще бъде върнат в България за изтърпяване на наказанието си, ако такова му бъде наложено.
 
Постановеното от Добричкия окръжен съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.