Добричлии се върнаха в 1916 година с военно-историческа възстановка (СНИМКИ)
Добричлии се върнаха в 1916 година с военно-историческа възстановка (СНИМКИ) / Валентина Добринчева

Добричлии се върнаха 100 години назад с възстановката на градския живот във военно положение, която днес бе направена на територията на бившите казарми. Тя е част от двудневния военно-исторически фестивал, посветен на 100-годишнината от Добричката епопея и подготвен от регионален клуб "46-и Пехотен добрич полк" към Национално дружество "Традиция". В пресъздаването на живота в Добрич от периода на битката за града на 5-7 септември 1916 г. се включиха и много доброволци, облечени подобаващо.

Подредени бяха български и вражески (румънски и руски) военен лагер. В различни кътове бяха представени чаршии със занаяти като ваксаджийство, бродерия, правене на пунги, предене на вълна, ремонт на чадъри и др. Навсякъде се разхождаха пременени дами и господа, деца и военни пеша или на коне.

По време на фестивала, посетителите можаха да се докоснат до всичко представено - както занаятите, така и до военните дейности, снаряжение и оръжия. Децата лазеха под бодлива тел, стреляха с лък и въздушна пушка, хвърляха гранати по цел. Първият ден на военно-историческия празник в Добрич премина при голям интерес и посещаемост.

Утре в казармите предстои същинската възстановка на битката при Добрич от 5-7 септември 1916 г., в която ще участват като войници 150 реконструктори от 5 държави и доброволци - като мирно население. Началото е в 11.00 ч.

Вижте още снимки в галерията.